Nyheder Naturlegepladsen Den handicapvenlige have Sansehaven Om Helle Geelsgård Andre projekter Skriv til Helle English Forsiden
 
 Børnehaven Boager

Frederiksborg Amts specialbørnehave i Helsinge

Boagervej 16, 3200 Helsinge, tlf.: 48 79 65 62

Legepladsen er projekteret af landskabsarkitekt MAA Helle Nebelong i 1999. Størstedelen af anlægget er udført i 2001 af tømrermester Henrik C. Andersen, der også har stået for de fine, skulpturelle træskærerarbejder. Der mangler endnu dele af anlægget - blandt andet lysthuset og rutschebanen - før planen er gennemført i sin helhed.

Tilblivelsen
I juli 1999 blev landskabsarkitekt Helle Nebelong kontaktet af Børnehaven Boager, der er Frederiksborg Amts specialbørnehave i Helsinge. Institutionen har ca. 100 børn i alderen 0-7 år, deraf 15 med vidtgående fysiske og psykiske handicap. Børnehaven ønskede at få hjælp til en plan for, hvordan ca. 1500m2 af institutionens udeareal kunne indrettes, så de handicappede børn også kunne få glæde af at lege ude. Grunden var umiddelbart uanvendelig for handicappede børn. Arealet bestod af et smalt 3-4 meter bredt, klippet græsbælte langs to af børnehavebygningens facader, en 3-4 meter høj og meget stejl græsskråning samt et højereliggende plateau, der var helt groet til i langt græs og på alle måder utilgængeligt for handicappede børn.


Juli 1999: Det utilgængelige plateau hvor legepladsen skulle ligge.
Klik på billedet for en større version



Juli 2002: Plateauet er nu tilgængeligt takket være et avanceret rampeanlæg, som
er bygget ind i skråningen. Klik på billedet for en større version

Ønsker til legepladsen
Børnehavens ledelse, pædagogerne og forældrebestyrelsen ønskede en legeplads, der kunne tilgodese de helt specielle krav, som må stilles for at opfylde handicappede børns behov. Endvidere var ønsket, at legepladsen blev bygget af naturlige materialer som sten, sand, træ, planter og vand, og at der med tiden skulle opsættes piktogrammer og konkreter ved alle elementer for at implementere totalkommunikation i brugen af legepladsen. På baggrund af en brainstorming havde gruppen udarbejdet en lang liste over ønsker til den fremtidige legeplads.

Landskabsarkitekt Helle Nebelong tegnede et forslag til en overordnet plan og udarbejdede en model og en beskrivelse af, hvordan udearealet kunne indrettes.


Model af legepladsen

Haveplan Klik på ikonet for at se haveplanen

Indretningen
Opbygningen af et mægtigt rampeanlæg har været alfa og omega i hele projektet. Rampen, der er solidt funderet og kantet af træstøttemure i azorbétræ, gør det muligt for børn i kørestol eller med gangbesvær at forcere den stejle skråning.
På stien er der anvendt kunststofbelægning i 15 mm’s tykkelse, som er udlagt på en 5 cm tyk asfaltbelægning. Denne overflade er stødabsorberende og virker som faldunderlag – hvis uheldet er ude!
Der er etableret en genvejstrappe, så pædagogerne hurtigt og nemt kan komme frem og tilbage mellem legepladsen og bygningen. Trappen kan også bruges til at træne børnenes motoriske bevægelser. En lille vandtrappe med recirkulerende vand følger trappens forløb og beriger haven med lyden af rislende, klukkende vand.

Klik på billederne herunder for at se dem i en større udgave:

Indgang til rampen Udsigt fra flammetårnet Flammetårnet Portal af rå og poleret granit Hulen i bakken Gitter over hulen Sansehave med højbede med mange forskellige planter Kaninportalen danner indgang til sansehaven Nærbillede af kanin. Træskærearbejde af Henrik Andersen Vue over sansehaven med frøportal i forgrunden Frøportalen er indgang til pergolaen Nærbillede af frø. Træskærearbejde af Henrik Andersen Pergola med duftende slyngplanter
Genvejstrappe til og fra legepladsen Rækværk                      

Oplevelser langs rampen
På vejen op ad rampen kommer man først gennem en smal slugt med høje trævægge. Midtvejs kommer man igennem "Flammetårnet", som er bygget af solide thujastolper og fortsætter ad rampen gennem en lille portal af granitsøjler med både ru og blankpoleret overflade. Der er indbygget en hule i bakken med et stålgitterloft, så man kan kigge op igennem taget. Det er samtidigt muligt at bevæge sig ud på gitteret ovenfra og kigge ned i hulen.
En strækning af rampen forløber gennem en pergola, der er dækket af duftende slyngplanter. At bevæge sig gennem pergolaen giver oplevelsen af et fint spil af sollys og skyggepletter gennem det duftende, blomstrende og grønne løv. Fri af pergolaen kommer man gennem endnu en lille portal - Frøprotalen - hvor to stolte frøer, som er skåret ud i egestolperne - poserer.

På det højereliggende plateau er det planen at bygge et lille lysthus, hvor man kan opholde sig i regnvejr, og hvis solen bliver for varm. Foreløbig er den omgivende sansehave med højbede med duftende stauder og krydderurter anlagt. Højbedene er bygget af egepalisader og højden gør det behageligt og nemt for børn i kørestol at kunne nå planterne. Lysthuset og en række andre spændende detaljer kommer, efterhånden som økonomien tillader det.

Oppe på plateauet kan man få sig en gyngetur, lave bål og lege i de små cirkulære rum, der er indrammet af pileflettet hegn. Man kan også begive sig ud i skovtykningen, hvor der er masser af lys-skygge oplevelser, fuglekvidren, insektsummen etc. Skovstien fører hen til ”Flammetårnets” tag, som er et udsigtsplateau, hvorfra man kan skue ned over institutions-bygningen og en del af den omgivende by. At føle sig højt hævet over det hele og ikke være den, der bogstavelig talt bliver kigget ned på, er en speciel oplevelse, som børn i kørestole alt for sjældent får lov at opleve!

Med tiden skal en del af den stejle skråning udbygges med en zikzak-formet bro, der vil give én en fornemmelse af, at man “svæver” over skråningen. Der kan indarbejdes gong-gong’er af træ og/eller metal og andre spændende ting, der “kan” forskelligt.

Beplantningen
Den valgte beplantning byder på masser af sanseoplevelser. Bambussens blade rasler behageligt i vinden. Roser, kaprifolier, lavendel og et væld af forskellige krydderurter udsender bedøvende, dejlige dufte. En række stauder byder sammen med Clematis’en og roserne på særligt smukke blomster. Andre planter kan spises – fx purløg, persille, rabarber, ribs og solbær. Nogle planter er specielle at røre ved. Således er fx den gråfiltede lammeøre dejlig blød, mens kugletidslen er faretruende og stikkende at komme i nærheden af.
Omkring bålpladsen er plantet flere forskellige former for kornel, hvis frugter tiltrækker fuglene.

 
 © Helle Nebelong


Designet af www.Martinity.com